Ūdens kvalitāte - padomi un skaidrojumi
Ūdens kvalitāte ir būtiska mūsu ikdienai - gan veselībai, gan mājsaimniecības iekārtu ilgmūžībai. Šajā sadaļā atradīsiet vērtīgu informāciju par ūdens sastāvu, tā ietekmi uz mūsu dzīves kvalitāti un veidiem, kā uzlabot ūdens kvalitāti savās mājās vai uzņēmumā. Mēs dalāmies ar praktiskiem padomiem, skaidrojumiem un ieteikumiem, lai palīdzētu Jums labāk izprast ūdens apstrādes nozīmi un izvēlēties piemērotāko risinājumu tieši jūsu vajadzībām.
Kas ūdenī atrodas?
Lai gan šķiet, ka ūdens ir vienkārši caurspīdīgs šķidrums, tajā var būt ļoti daudz dažādu vielu. Dabisks ūdens reti ir pilnīgi tīrs - tajā var atrasties gan noderīgas, gan nevēlamas sastāvdaļas. Ūdens sastāvs var mainīties atkarībā no ūdens ieguves vietas - vai tas nāk no akas, dziļurbuma vai pilsētas ūdens. Tāpēc ūdens analīzes ir svarīgs solis, lai izvēlētos piemērotāko attīrīšanas risinājumu. Visbiežāk ūdenī atrodami:
- Minerālvielas (kalcijs, magnijs, nātrijs) - tie veido ūdens cietību
- Dzelzs un mangāns - var radīt ūdens duļķainību, metālisku garšu un traipus
- Organiskās vielas - piemēram no augiem vai augsnes
- Baktērijas un mikroorganismi - īpaši ūdenī no akām vai atklātiem avotiem
- Sāļi un nitrāti -īpaši laukos, kur tiek lietoti mēslojumi
- Smiltis, dubļi, rūsas daļiņas - mehāniskie piemaisījumi
Kā sagatavot ūdens paraugu, lai to nogādātu laboratorijā?
Lai iegūtu precīzus un uzticamus ūdens analīžu rezultātus ir svarīgi pareizi paņemt un nogādāt ūdens paraugu uz laboratoriju. Lūk, galvenie soļi:
1) Izvēlies tīru trauku - izmantojot parastu pudeli, tai jābūt izmazgātai, izskalotai ar tīru ūdeni un pēc tam vairākas reizes izskalotai ar to pašu ūdeni, ko ņem analīzei. Parauga tilpums būtu vēlams 1,5l.
2) Notecināt ūdeni pirms parauga uzpildes - ūdeni sākumā notecina 5-10 minūtes, lai izskalotu sastāvējušos ūdeni un tikai tad uzpilda parauga trauku.
3) Paraugu ņem bez gaisa burbuļiem - piepildi ūdens trauku līdz pašai augšai, lai traukā būtu pēc iespējas mazāk gaisa.
4) Piegādā paraugu pēc iespējas ātrāk - ja tas nav iespējams uzreiz, glabā vēsumā, piemēram ledusskapī (nesasaldējot).
Atzīmē informāciju - uz pudeles vai etiķetes uzraksti vietu un datumu, kur un kad paraugs ņemts. Dažās laboratorijās lūdz norādīt arī ūdens avotu.
5) Ūdens testēšanu veic šādiem parametriem - dzelzs, mangāns, kopējā cietība, amonijs, sulfāti, permanganāta indekss, PH rādītājs.
P.S. Taupi laiku un saņem konsultāciju uz vietas objektā! Uztici ūdens parauga paņemšanu objektā un tā nogādi laboratorijā "'Filtru darbnīcas" speciālistam. Aptuvenās ūdens analīžu izmaksas atkarībā no laboratorijas ap 45-50eiro.
Minimālās pieļaujamās dzeramā ūdens nekaitīguma normas?
LR Ministru kabineta noteikumos Nr. 547 ir noteiktas pieļaujamās normas dažādiem dzeramā ūdens rādītājiem. Te dažas galvenās:
- Dzelzs (Fe): līdz 0,2mg/l
- Mangāns (Mn): līdz 0,05mg/l
- Amonijs (NH4+): līdz 0,5mg/l
- Nitrāti (NO3-): līdz 50mg/l
- Nitrīti (No2-): līdz 0,5mg/l
- Cietība - nav noteikts obligāts maksimums, bet ieteikums Latvijā ap 1,5 - 5,0 mmol/l
- Duļķainība : līdz 4NTU
- Smarža un garša: jābūt pieņemamai un bez svešām smakām
- Sulfāti: līdz 250mg/l
- Permanganāta indekss: ne vairāk kā 5,0mg O2/l
Kāpēc ir svarīgi veikt ūdens analīzes?
Ūdens kvalitātes pārbaude ir būtiska, lai nodrošinātu mūsu veselību, aizsargātu mājsaimniecības iekārtas un uzturētu tīru, drošu ūdeni ikdienas lietošanai. Tas arī palīdz izprast ūdens problēmas un izvēlēties piemērotāko risinājumu.
1) Veselības aizsardzība - ūdens kvalitāte tieši ietekmē mūsu veselību. Dažas kaitīgas vielas, piemēram, smagie metāli, baktērijas, dzelzs, mangāns un nitrāti var radīt nopietnas veselības problēmas. Piemēram saindēšanos, alerģijas, kuņģu-zarnu trakta traucējumus un pat ilgtermiņa slimības. Pārbaudot ūdeni var novērst šo vielu klātbūtni.
2) Ūdens sastāvs un kvalitāte - ūdenī bieži ir minerālvielas, kas, ja tās ir pārāk daudz, var radīt problēmas gan veselībai, gan sadzīves tehnikai. Piemēram ciets ūdens veido kaļķu nogulsnes, kas var bojāt caurules un iekārtas. Dzelzs un mangāns var izraisīt ūdens duļķainību un metālisku garšu, kā arī atstāt traipus uz apģērba un uz sanitārajām iekārtām.
3) Dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošana - regulāras ūdens analīzes palīdz novērtēt ūdens kvalitāti un noteikt vai ir nepieciešama ūdens attīrīšana un mīkstināšana. ūdens filtru un mīkstinātāju izvēle balstās tieši uz konkrētā ūdens parauga analīzes, lai nodrošinātu maksimālu efektivitāti.
4) Drošība - dažādi mikroorganismi, piemēram, baktērijas un vīrusi un parazīti var iekļūt ūdenī un radīt veselības riskus, īpaši, ja ūdens nāk no atklātiem avotiem vai akām. Regulāra ūdens pārbaude palīdz savlaicīgi identificēt šos riskus un novērst ūdens piesārņojumu.